תעשיית הבנייה המודרנית מתפתחת ומשתנה בזכות הממשקים הדיגיטאליים החדשניים, המבוססים על טכנולוגיות BIM ו-VR. מרגע שנכנסו לשוק, שתי הטכנולוגיות – מידול המידע של המבנה (BIM) ומציאות מדומה (VR) – החלו לשנות באופן מהותי את כל האספקטים של תהליכי הבנייה, משלב התכנון, דרך עיצוב, ניהול, ביצוע ותחזוקה. בזכות הטכנולוגיות החדשניות האלה, אנשי הצוות המעורבים בפרויקט מסוגלים לקבל ולשתף מידע רלוונטי באופן פשוט ומהיר וכתוצאה מכך, כל תהליך הבנייה הופך לפרודוקטיבי, יעיל וחסכוני יותר.
כיצד ממשקי BIM ו-VR משפיעים על פרויקטים בתחום הבנייה
השימוש בממשקי VR ו-BIM מציע מגוון רחב של יתרונות עבור אדריכלים ומהנדסי בנייה. בשורות הבאות נפרט בפניכם את המרכזיים שבהם.
באמצעות ממשק VR ניתן להמחיש בתלת מימד את פרויקט הבנייה עוד בשלב התכנון. כיום ניתן ליצור סקיצת הדמיה בתלת מימד עבור כל אובייקט בנייה, מבניין מגורים סטנדרטי ועד לאתר גדול מימדים ומורכב לוגיסטית, כמו שדה תעופה, אצטדיון או בית חולים. מכוון שממשקי VR מאפשרים הדמיה של תכנית הבנייה באופן ויזואלי ברזולוציה גבוהה ביותר, האדריכלים והמהנדסים יכולים לבחון את איכות התוכנית באופן מעמיק, למצוא מכשולים פוטנציאליים, לפתור בעיות אפשריות ולבצע שינויים בהתאם וכל זאת בשלב הראשוני של הפרויקט.
המודל הווירטואלי של המבנה העתידי מאפשר לבעלי המקצוע לבדוק מראש שלל פרמטרים של תשתיות ופתרונות עיצוביים במבנה, כמו למשל גודל ומיקום של החלונות ודלתות והשפעתם על איכות התאורה, הנוחות והנגישות של חללי המגורים, משרדים או מעבדות.
המידול בתלת מימד מאפשר גם ללקוחות קצה לקחת חלק בעיצוב האובייקט. כך למשל, אם הסקיצות הסטנדרטיות בדו-מימד מובנות רק לבעלי הידע באדריכלות, הרי שמראה בהדמיית תלת-מימד מאפשר גם ללקוחות קצה, אשר בסופו של דבר יתגוררו או יעבדו במבנה, לנווט בתוך המודל. כאשר מוצגת כסקיצה תלת מימדית על בסיס VR, התוכנית הופכת למוחשית, נגישה וקלה להבנה גם לצופים שאינם אדריכלים. בעודם סורקים את המודל, הלקוחות יכולים לבחון את פרטי סביבת העבודה והעיצוב בפרספקטיבה אישית ומקצועית, תוך כדי התייחסות למגוון סוגיות ספציפיות בנוגע לקלות השימוש, נגישות או לוגיסטיקה של מתקנים ותשתיות, שייתכן והיו "מתפספסות" אם התוכנית הייתה נבדקת על ידי אדריכלים בלבד. על כך, מידול תלת מימדי עוזר להימנע מפגמים ובעיות פוטנציאליות – בזוויות קונספטואליות, לוגיסטיות או אסתטיות.
בנוסף, המציאות מוכיחה כי לאפשרות להפוך לקוחות קצה לשותפים אקטיביים ביצירה ובדיקת תכנית הבנייה יש ערך מוסף משמעותי, אשר עוזר לאדריכלים ומהנדסי בניין להגדיל הזדמנויות עסקיות ולשפר את תנאי העסקה.
תוכנות BIM הופכות את השימוש וניהול הנתונים לתהליך פשוט ונגיש. כך למשל, המשתמשים יכולים לבצע מדידות, להצמיד סימניות ולרשום הערות באופן וירטואלי על גבי הסקיצה במחשב. אופן עבודה זה עשוי לסייע בהתייעלות תהליך היצירה של תכנית הבנייה.
כמו כן, מערכות BIM מציעות למשתמשים אופציה לבצע "סיור וירטואלי" בדגם דיגיטאלי של המבנה העתידי ובסביבתו החיצונית במהלך יצירת התכנון. האדריכל שעובד עם התכנה יכול להתרשם בפועל משלל הפרמטרים של המבנה, לחוש את החללים הנוצרים בתוך הבניין ולהחליט האם יש צורך בשיפור המבנה וגם להתיחס להיבטי הארגונומיה. מודלים מבוססי BIM מוצגים בסביבה "אמיתית", כך שמהנדסים יכולים להבין טוב יותר כיצד לארגן את אתר הבנייה, איפה למקם את המכשור והמכונות, לחקת בחשבון נושאים לוגיסטיים הקשורים לצוות הבנייה וכו'.
ממשקים וירטואליים שמבוססים על טכנולוגיות BIM ו–VR עוזרים לאדריכלים ומהנדסים בהערכות תקציב ולוח זמנים. כך, בשל האינטגרציה של הנתונים הנאספים משלל מקורות על ידי הגופים השונים של עוסקים בפרויקט, ניתן להשוואת את ההערכות הראשוניות ולאמת אותן תוך כדי חישוב ההוצאות בהתאם לשלל האתגרים המוצגים על ידי צוותי הבנייה השונים. באמצעות שיפור התקשורת בין הצוותים והבנת האתגרים הספציפיים שלהם, ניתן לחשב את ההוצאות באופן מדויק יותר, תוך כדי חסכון משמעותי בזמן.