תופעת הביג דאטה שינתה את פני התעשייה העולמית באופן מהפכני ממש, וההשפעה שלה על תהליכי קליטה, שיתוף, מיון וחישוב מידע נחשבת לחסרת תקדים. כל זה רלוונטי גם לגבי פלטפורמת GIS אשר משתמשת בביג דאטה למיפוי ועיבוד נתונים גיאו-מרחביים. השימוש בטכנולוגית GIS שמבוססת על עיבוד מידע גיאוגרפי מתרחב במהירות רבה. אך אם בעבר רוב השימושים במידע גיאוגרפי נעשה על ידי המוסדות הממשלתיות, הרי שהמגמה המודרנית מצביעה על הגדילה דווקא במגזר העסקי.
השימוש בביג דאטה בפלטפורמה GIS מאפשר כבר היום מגוון רב של יישומים בשלל תחומים תעשייתיים, וזאת רק התחלה. על פי התחזיות של אנליסטים, בעתיד הקרוב אפשרויות של השימוש במידע באמצעות מערכות GIS יהיו ורסטיליות אף יותר.
שינויים בשימוש בביג דאטה בתעשייה גיאו-מרחבית
המדע של ביג דאטה אינו טרנד חדש. למעשה, המונח עצמו שגור בפיהם של היזמים הטכנולוגיים עוד משנת 2011. אולם, השימוש בו לצרכים גיאוגרפיים הפך לנפוץ בשנים אחרונות בלבד. השינוי התרחש בשל פיתוח טכנולוגיות חומרה ותוכנה מתקדמות, אשר מסוגלות להתמודד עם זרם נתונים עצום הן ברמה הקונספטואלית והן ברמה לוגיסטית באופנים אמפיריים וגרפיים. במקביל, נולד גם דור חדש של מומחים בעלי ידע ומיומנויות רלוונטיים שקידמו את השינויים הדרמטיים בעבודה עם ביג דאטה בתחום המרחבי.
ככל שעבר הזמן, כך הממשקים הפיזיים והדיגיטאליים הנדרשים לתצוגת ביג דאטה באופנים מתקדמים הפכו למשתלמים יותר, נגישים, מהירים ונוחים לשימוש. כך למשל, אם בשנת 2010 אחסון ג'יגה בייט עלה כ-10 סנט, הרי שהיום המחיר ירד מתחת לשני סנטים. מעבר לאחסון, מגמות ירידת המחירים ניכרות גם בתחומי מחשוב נוספים, הן ברכיבי החומרה והן בתוכנה.
בשל ההוזלה במחירי הציוד הפיזי והדיגיטלי, כיום ממשקי ביג דאטה נגישים לא רק לארגונים ממשלתיים גדולים אלא גם חברות עסקיות בגדלים שונים. כיום, רוב העסקים בתחום הנדסה, אדריכלות ועיצוב פנים יכולים להרשות לעצמם לרכוש מחשוב בעל חומרה עוצמתית ואיכותית ואחסון ענן בטיחותי בנפח רב עם אופציות גדילה בלתי מוגבלים. כל אלה מאפשרים לבעלי מקצוע להשתמש בפלטפורמה GIS למגוון פרויקטים המצריכים קליטה, שיתוף, עיבוד והצגת נתונים גיאוגרפיים בסדרי גודל עצומים. אולם, האביזרים הטכניים אינם כל מה שנדרש על מנת לטפל בנתונים גיאוגרפיים באופן מוצלח. האתגר החדש שניצב מול חברות המשתמשות בפלטפורמת GIS הינה כוח אדם, כלומר חיפוש אחר המומחים שמסוגלים להתמודד עם כמות נתונים כה גדולה ולהנגיש את המידע הדיגיטלי כדי להפוך אותו לבעל ערך אמיתי.
השוק הגלובלי של דאטה אנליסטים גדל באופן דרמטי, יחד עם טכנולוגיות ויישומים המאפשרים להרחיב את השימושים האפשריים בתחום. אם כך, אילו עסקים משתמשים היום בפלטפורמת GIS כדי לנתח ביג דאטה? ובכן, ברמה הפרקטית, השימוש ביישומים דיגיטאליים לניתוח נתונים גיא מרחביים נעשה על ידי חברות העוסקות בתכנון, פיתוח ותחזוקת בנייה, תשתיות מים ומשמש יזמים, אדריכלים ומהנדסים.
בנוסף, גם שירותי ביטוח משתמשים באפליקציות של ממשקי GIS. כך למשל, באמצעות הנתונים שמעובדים בפלטפורמה GIS ניתן לחשב סדרי פיצוי בתביעות הקשורות למזג האוויר. באמצעות הצגת נתוני הלוויין במסכי GIS ניתן לנבא את הסיכונים הפוטנציאליים של הצפה של הנכס – דבר שיכול במידה רבה לסייע בקביעת תעריף הביטוח.