לתשתיות תפקיד מרכזי בשיפור איכות החיים ובקידום פיתוח בר קיימא. בנוף הטכנולוגי המתפתח במהירות של ימינו, בניית מודלים של תשתיות הפכה לפרקטיקה נפוצה לחברות הנדסת בניין. מידול תשתיות עשוי לסייע למהנדסים לתכנן ולבצע פרויקטים בתחום התשתיות באופן מהיר ואפקטיבי. כלי דיגיטאלי רב עוצמה זה מאפשר לאנשי מקצוע להקים, לנתח ולבצע אופטימיזציה של מערכות תשתית תוך כדי יצירת חיסכון בעלויות והשגת תוצאות משופרות.
מהו מידול תשתית?
מידול תשתיות מבוסס על שילוב בין טכנולוגיית BIM) Building Information Modeling), המייצרת מודלים דיגיטליים של המאפיינים הפיזיים והלוגיסטיים של בניין או תשתית, ופלטפורמה של ומערכות מידע גיאוגרפיות – GIS.
BIM הוא תהליך שיתופי הכולל יצירה וניהול של מודלים דיגיטליים בתלת מימד המכילים מידע על תכנון, הקמה ותפעול של פרויקט. המידע בתוך מערכת BIM יכול לכלול מידות, חומרים, כמויות, לוחות זמנים ואפילו הערכות עלויות. באמצעות טכנולוגיה זאת, יכולים אדריכלים, מהנדסים, קבלנים, יזמים ומשווקים לעבוד יחד בצורה מתואמת ומשולבת.
GIS ( Geographic Information System) הינה מערכת המיועדת איסוף, אחסון, ניתוח, ניהול והצגה של נתונים על סמך מיקומם וההקשר המרחבי שלהם. GIS משלבת סוגים שונים של נתונים, לרבות מפות, צילומי לוויין, תצלומי אוויר, נתוני סקרים ומידע דמוגרפי אחר. טכנולוגיית GIS מתבססת על חומרה, תוכנה ובסיסי נתונים המתעדכנים באופן שוטף כדי לספק מסגרת להבנה והצגה של מידע גיאוגרפי.
יצירת מודלים באמצעות תהליך מידול תשתיות
מידול תשתיות הינו תהליך יצירת מודלים דיגיטליים של מערכות תשתית פיזיות תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ומערכות מידע גיאוגרפיות (GIS). מודלים אלה מקיפים מגוון רחב של תחומים, לרבות תחבורה, מים ותברואה, אנרגיה, טלקומוניקציה ותכנון עירוני. על ידי הדמיית תרחישים בעולם האמיתי, מודלים אלה מאפשרים למהנדסים להעריך את ההיתכנות והסיכונים הפוטנציאליים של הקמה וניהול תשתית.
כך, מודלים של תשתית מספקים למקבלי החלטות הבנה מקיפה על ההשלכות של בחירות שונות. באמצעות המידול, ניתן להעריך אפשרויות עיצוב שונות, לדמות תרחישים חלופיים ולחזות את ההשפעה של השינויים הפוטנציאליים. ניתן להשתמש במודלים של תשתית כדי להאריך עלויות מדויקת, שכן הם מכילים מידע מפורט על חומרים, כמויות ודרישות עבודה. בסופו של דבר, השימוש במידול תשתיות מסייע לקבלת החלטות מושכלת ומוביל להקצאת משאבים יעילה יותר ולשיפור תוצאות הפרויקט.
על ידי הדמיית מערכות תשתית, ניתן לזהות בעיות פוטנציאליות בשלבים המוקדמים של הפרויקט. כך, השימוש במידול עשוי לזהות התנגשויות בין מרכיבי בניין שונים, כמו למשל צינורות המצטלבים עם אלמנטים מבניים. גילוי מוקדם של מחדלים מסייע למנוע טעויות תכנון יקרות, עיכובים בבנייה, סכסוכי עבודה וחוסר יעילות תפעולית. יתרה מכך, מידול תשתיות מאפשרת אופטימיזציה של לוחות הזמנים של הפרויקט, תוך צמצום זמן הבנייה והימנעות משיבושים ברשתות התשתית הקיימות.
מידול תשתיות ממלא תפקיד מכריע בקידום פיתוח בר קיימא. כך, באמצעות שימוש במודלים של תשתיות, אפשר לבצע הערכה עתידית של השפעות סביבתיות, יעילות אנרגטית וניצול משאבים כגון צריכת אנרגיה, תאורת יום וביצועים תרמיים. בזכות הערכת הקיימות ארוכת הטווח, המהנדסים יכולים לתכנן תשתיות באופן שממזער את הפגיעה הסביבתית ומפחית את פליטת הפחמן.
מודלים של תשתית מספקים פלטפורמה ויזואלית ואינטראקטיבית אשר מאפשרת לכל המעורבים בפרויקט להשתתף בתהליך קבלת ההחלטות. על ידי הצגת מידע מורכב בצורה נגישה, מודלים מקלים על שיתוף פעולה בין אדריכלים, מהנדסים, יזמים, קבלנים וכו'. גישה כוללת זו מאפשרת שקיפות ואמון בין כל הצדדים המקצועיים שעוסקים בפרויקט.
לאחר השלמת פרויקט ההקמה, ניתן להעביר מודלים של התשתית למנהלי המתקן ולספק להם מאגר מידע מקיף לתחזוקה ותפעול שוטף.
העתיד של מידול תשתית
ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתקדם, הפוטנציאל של מידול תשתית מתרחב במהירות. הטכנולוגיות המתפתחות כמו בינה מלאכותית, למידת מכונה וניתוח נתונים משולבות בתהליכי מידול ומאפשרות חיזויים מדויקים יותר, איתור בעיות בזמן אמת ותחזוקה יעילה של מערכות תשתית. יתר על כן, הופעתה של טכנולוגיית BIM מחוללת מהפכה בענף הבנייה על ידי מתן גישה אוניברסלית לתכנון וניהול תשתיות.
מידול תשתיות ממלא תפקיד מרכזי בפיתוח ערים חכמות. באמצעות שילוב והצלבת מידע ממקורות נתונים שונים, כגון חיישני IoT ומידע תעבורה בזמן אמת, המידול מאפשר אופטימיזציה של רשתות תשתית עירוניות וסולל את הדרך למערכות תחבורה יעילות, רשתות אנרגיה חכמות וסביבות עירוניות אקולוגיות.