כלים טכנולוגיים חדשנים הפועלים על בסיס העברת המידע באמצעות רשת האינטרנט הפכו לכוח משמעותי המאפשר התייעלות, חסכון, שיפור האיכות ופיתוח בכל הענפים התעשייתיים המודרניים, ביניהם כמובן גם הנדסת הבניין והנדסת התשתיות. בתעשיות אלה נעשה שימוש אינטנסיבי במידע, תוך כדי ארגון וניתוח נתונים במאגרים מאסיביים. על כך, אחד האמצעים הדיגיטליים החשובים ביותר עבור כל ארגון העוסק בתכנון, הקמה ותחזוקה של בנייה ותשתיות הינו מערכת מידע גאוגרפית – ממ"ג, המוכרת גם כ – GIS. המערכת מהווה מעין מכלול של ממשקים טכניים המאפשרים להשתמש במאגרי נתונים דיגיטליים רחבים שמכילים מידע גיאוגרפי.
GIS – מאפיינים עיקריים
ניתן להגדיר את ממ"ג כסביבה דיגיטאלית רחבה, הכוללת שלל רכיבים מעולם החומרה והתוכנה, מהלכים ומנגנונים טכנולוגיים וכוח האדם התפעולי, אשר מקיימת אינטראקציה רחבה עם מידע גיאוגרפי מרחבי באמצעות פרוצדורות הבאות: קליטה, סנכרון, עדכון, שמירה, שאילתה, חישוב, הצלבה, חקר, ניתוח ותצוגה של הנתונים.
ממשקי מערכת GIS מכילים כלים גרפיים, מערכתיים, לוגיסטיים ואנליטיים המאפשרים להציג, למיין, לסנן או לנתח נתונים גיאוגרפים באופנים ויזואליים מגוונים. כך למשל, אחד השימושים הפופולאריים ביותר של מערכת GIS הינו התצוגה של המידע בצורת מפה.
למעשה, מאגרי מידע גיאוגרפיים אינם עניין חדש. הם החלו להתפתח עוד בשנות השבעים של המאה הקודמת, אך יעילותם ואפשרויות השימוש והיישום שלהם התעצמו והתרחבו רק לאחר שהם שותפו באמצעות הרשת האינטרנטית. כיום מערכת GIS משמשת בעלי מקצועי וארגונים העוסקים בתכנון ערים, תשתיות, תקשורת, אקולוגיה, הידרולוגיה וכדומה.
שימוש במערכת GIS בתחומי הנדסה עירונית, בניה ותשתיות
באמצעות GIS ניתן למפות אזורים אורבניים או חקלאיים לפי ייעודי הקרקע, לנתח לאורך הזמן שינויים בפעילות של מערכות תחבורה, לתכנן, להקים ולתחזק מבנים, לנהל מתקני התשתיות, למקם אנטנות התקשורת ולבצע התייעלות של עלויות כלכליות ואנרגטיות של הבנייה.
כיום, מקובל להשתמש בפלטפורמת GIS באופן מודולארי, על ידי יצירת יישומים דיגיטאליים ייחודיים המותאמים לצרכים ספציפיים של מיזם הנדסי.
כך, באמצעות יצירת ממשקי ממ"ג מותאמים אישית לפרויקט, ניתן לשפר איכות הביצוע, לייעל מערכי לוגיסטיקה ולהקדים לוחות הזמנים של משימות קצרות וארוכות תווך בתחום הנדסת התשתיות, כמו למשל תכנון והקמה של מערך הצנרת, תחזוקה של רשת מגופים, אחזקה וטיפול בנכסים קרקעיים ותת קרקעיים. בנוסף, ממשקי GIS ייעודיים מאפשרים יצירה ושליטה במערכי בקרה אוטומטיים המפעילים מנגנוני התרעות וחישוב חיובים וגבייה במונים חשמליים ומדי מים.
ממשקי ממ"ג דיגיטליים כגון ArcGIS או Citiworks המותקנות על גבי הטאבלט משמשים כיום צוותי תחזוקת תשתיות. במקום לעיין במפות מודפסות או לחפש מידע במדריכים מקצועיים ובספרי נהלים כבדים, כפי שהיה מקובל פעם, כיום יכולים העובדים לאתר תקלה מקומית ולבצע תיקון בעזרת תוכנת GIS ממוחשבת, במהירות ובקלות. כך תוך כדי חיפוש נוח ומהיר בשאילתת הממשק, העובדים יכולים לגשת לתוכנית המקורית של התשתית, להיסטוריית התיקונים ולשלל מאפיינים ופרמטרים טכניים, שרטוטים והדמיות, מפרטי חומרי הגלם, שיטות ההתקנה ועוד.
מערכות GIS משמשות לעיתים כפלטפורמה שיתופית לניהול מאגרי מידע מתחומים שונים. כך, דרך ממשק ממ"ג ניתן לנהל בסיסי נתונים מרשימות אקסל, תוכנות ERP או CRM, על מנת להצליב נתונים מסוגים שונים – טכניים, פיננסיים, שיווקיים עבור נכס מסוים. ככל שהמידע עבור הנכס יהיה עשיר, מקיף ומגוון, כך כל ההחלטה בנוגע לנכס – מתכנון, דרך ההקמה ועד לתחזוקה שגרתית וטיפול בתקלות – תהיה מהירה, אפקטיבית ואיכותית יותר.