פלטפורמת GIS מאפשרת מגוון רב של יישומים בתחומי בנייה וניהול התשתיות. כך, לפי מספר ניסויי שדה, אפליקציות נייד GIS CLOUD מסוגלות לשפר באופן ניכר את רמת היעילות של אבחון תנאי הנכס תוך כדי שדרוג תהליכי איסוף נתונים. השיפור המשמעותי התגלה בפעילות החברות אשר מציעות שירותי שטח בתשתיות המים והביוב.
כיצד משתמשים באפליקציות מבוססות GIS כדי לאסוף נתוני השטח?
כל פרויקט בתחום ניהול מערכות המים והביוב מתבסס על איתור מיקומים מדויקים של תשתיות – הן מעל הקרקע והן מתחתיה. בעבר, תהליך מיפוי התשתיות היה מורכב למדי ודרש זמן, כוח אדם רב והשקעה כספית גבוהה. אולם כיום, באמצעות אפליקציות GIS, מיפוי התשתיות ואיסוף נתונים בנוגע למיקומי הנכסים מתבצעים בקלות רבה, באמצעות אפליקציות GIS במכשירים ניידים אשר מאפשרות לעובדי שטח לקלוט מידע חיוני בזמן אמת ולשתף אותו עם צוותים אחרים. המידע הופך לזמין באופן מידי ומתווסף למאגר הקיים שהנתונים בו מתעדכנים באופן קבוע על ידי כל בעלי המקצוע שמעורבים בפרויקט, הן בתוך החברה והן במוסדות ציבוריים ברמה מוניציפלית ורשויות ממשלתיות. כך, באמצעות הוספה ושיתוף המידע און ליין, ניתן ליצור בסיס נתונים רחב ומדויק בזמן קצר, תוך כדי ביצוע עבודות תשתית שגרתיות. חשוב לציין שמאגר זה יהיה זמין ויעיל גם לאחר סיום הפרויקט, לצורך התחזוקה השגרתית, או לחלופין למטרת השיפוץ, הרחבה או שינויי היעד של הנכס.
יתרונות שימוש באפליקציות GIS בפרויקטים של בניה וניהול תשתיות מים
כאשר איסוף המידע נעשה בזמן אמת על ידי עובדי השטח, הנתונים שמתקבלים מתאפיינים באיכות ודיוק גבוהים במיוחד. השיפור באיכות המידע מאפשר שדרוג של מתודולוגיות אשר מגדירות תהליכי העבודה, הן בשטח והן במשרד. כמו כן, אפליקציות GIS מאפשרות איסוף ושיתוף מפרטים טכניים מגוונים אודות התשתיות, תוך כדי הרחבת סוגי הנתונים שניתן להוסיף למאגרי המידע. כתוצאה, המידע אודות התשתיות או הנכסים שמתקבל באמצעות אפליקציות GIS אינו רק מדויק יותר אלא גם מפורט ורחב יותר.
כיצד פועל הממשק של אפליקציות לנייד מבוססות GIS?
הפרויקטים בתחומי בנייה וניהול התשתיות מתחילים בשלב תיאום הציפיות בין כל הצדדים – המזמינים ונותני השירות, וזאת על מנת להגדיר באופן מדויק ביותר את היעד הסופי והתוצאה המיטבית. אומנם הדרישות הספציפיות משתנות בהתאם לאופי הנכס ולצרכים של מזמיני השירות, כל פרויקט בתחום תשתיות המים והביוב צריך להתבסס על מידע מדויק אודות המיקומים של בורות ביוב, ברזים, שסתומים, צנרת, צינורות ראשיים, מדי מים וחשמל וכדומה. בנוסף למיקומים המדויקים, המהנדסים שעוסקים בפרויקט זקוקים למידע אודות המצב של התשתיות, לצורך הערכת רמת הבטיחות והתקינות הכללית.
בסופו של דבר, מאגר המידע לו זקוקים המהנדסים יכלול נתונים מסוגים שונים, הן הכלליים, שנדרשים לכל הפרויקטים בתחום התשתיות והן הספציפיים, שישמשו פרויקט מסוים זה. על סמך כל הדרישות, נוצר טופס דיגיטלי לאיסוף נתונים, אשר ניתן לעריכה באמצעות האפליקציה במובייל. לאחר מכן, עובדי השטח ממלאים את הטופס, תוך כדי מיפוי מדויק של כל התשתיות והערכה המפורטת של מצבם. כך, האפליקציה מחליפה טפסי נייר ששימשו למטרות זאת בעבר, תוך כדי חסכון עצום בזמן, לוגיסטיקה ואמצעים. המידע נשמר בענן ומשודר בזמן אמת ועל כך הופך להיות זמין לכל המעורבים באופן מידי.