GIS – מערכת מידע גיאוגרפי – הינו תחום מתפתח, שמתעדכן וצומח במהירות רבה בחמש שנים האחרונות. השינויים שעוברים על מערכות GIS משפיעים על פעילות של שלל ארגונים, עמותות וחברות עסקיות, ומכיוון שמגוון רב של מחקרים סוציולוגיים, פרויקטים ממשלתיים, סטארט-אפים ומיזמים טכנולוגיים מתבססים על אפשרויות שמציעה הפלטפורמה, כל חידוש בתחום GIS זוכה לעניין רב ולתשומת לב גדולה בזירה הבינלאומית.
ההתפתחות של הפלטפורמה עדיין לא הסתיימה ושיטות וממשקים חדשים ממשיכים לשנות ולהרחיב את דרכי השימוש בטכנולוגיית, הן מבחינה טכנית והן קונספטואלית. כבר היום השימוש ב-GIS רחב ויצירתי יותר ממה שתוכנן על ידי המפתחים בשלב ההקמה של הפלטפורמה. בעתיד המגמה צפויה לא רק להימשך אלא גם להאיץ, כאשר עוד ועוד יישומים מרתקים ופורצי דרך יאפשרו אופני שימוש חדשים בטכנולוגיה זאת.
לפניכם נסקור את שלושת המגמות הבולטות של הטכנולוגיה שנחשבות על ידי רבים לאלו שעשויות לקדם את התחום לעתיד.
הצגת נתונים בזמן אמת
היכולת להציג ולעבד מידע בזמן אמת תורמת למחקר מיפוי אקדמי וגם מאפשרת ל – GIS להפוך לפלטפורמה מובילה בענפים עסקיים שמתבססים על שימוש בנתונים גאו-מרחביים – מהנדסת בנין ותשתיות ועד לשירותי שליחויות ומוניות. כך למשל, יכולת זאת מאפשרת פעילות של חברת UBER, ששירותיה מבוססים באופן מלא על שימוש בנתוני מיקום בזמן אמת. לקוחות החברה מאתרים את המיקומים של הנהגים כדי לחשב את זמני ההגעה. כמו כן, עדכון ושידור מיקומים און ליין מאפשר לאפליקציית UBER להתאים בין הנהגים והלקוחות תוך כדי החישוב של מיקומם. בנוסף, הנהגים יכולים לאתר במפות של UBER את הנקודות החמות אשר מוצגות בהתאם לתדירות ההזמנות.
המידע הגיאוגרפי שמתעדכן בזמן אמת עשוי לסייע במעקב אחר השינויים במהלך אסונות הטבע. כדי ליצור מפת משברים, הפלטפורמה יכולה לאגד, לשכלל ולשלב בין נתונים מסוגים שונים, כגון מודלים סטטיסטיים, ניתוח דפוסי מזג האוויר, תמונות לוויין וסימון אזורים גיאוגרפיים שבהם זקוקים התושבים לעזרה דחופה באמצעות פרסומים ופוסטים במדיה חברתית.
שימוש במידע GIS על ידי הצרכנים
אם בעבר השימוש בנתוני GIS נעשה בעיקר על ידי גופים ממשלתיים, עסקיים ואקדמיים, הרי שהיום הפלטפורמה פונה גם לקהל הרחב, אשר באמצעות המידע שהיא מציגה יכול לקבל החלטות מושכלות בתחומי צרכנות רבים לרבות תכנון בניה ותשתיות.
כך למשל, הצרכן שמעוניין ברכישת הנכס יכול לצפות בשלל נתונים שעשויים לסייע לו להעריך את איכות החיים בשכונה בה ממוקם הבית. כך, למעשה, הצרכן שמשתמש במידע GIS יכול להחליט האם לרכוש דירה זאת או אחרת לא רק על סמך הפרמטרים של הדירה עצמה אלא על בסיס קריטריונים משמעותיים נוספים, כמו מדידת מרחק והצגת אפשרויות תחבורה מהבית לבתי ספר וגני ילדים, מרכזי קנייה ומקומות עבודה.
גם המשתמשים באפליקציות כושר למיניהם מרוויחים משלל האפשרויות שמציעה הפלטפורמה. כך, באמצעות GIS ניתן לחשב נתונים אישיים שנשמרים בשעונים וגדג'טים לבישים חכמים נוספים כדי ליצור יעדים ספורטיביים בהתאמה אישית.
התממשקות של בינה מלאכותית ב – GIS
השילוב בין GIS וממשקים לבנייה עירונית של בינה מלאכותית מרחיב את אפשרויות השימוש אף יותר. כך למשל, באמצעות השימוש בשני יישומים אלה ניתן לשפר משמעותית את התכנון והתחזוקה של תשתיות עירוניות.
המחקרים החדשניים בתחום האקולוגיה ומשבר האקלים נעזרים ביישומי GIS בשילוב למידת המכונה על מנת לקבל תובנות מרחיקות לכת בנוגע להקמת תשתיות וזיהום האוויר. מחקר משמעותי אחד התמקד בשתי שאלות חשובות: כיצד משפיעים הכבישים החדשים על איכות האוויר וכיצד זיהום האוויר שנוצר בעקבות סלילת הכבישים החדשים על בריאות התושבים. באמצעות יישומי GIS מבוססי בינה מלאכותית הצליחו החוקרים לחזות את רמת הזיהום הגבוהה על פי דפוסי תנועה בזמנים שונים. מידע זה עשוי לסייע לגופים עירוניים להתריע על סיכוני זיהום בפני התושבים מוקדם ככל הניתן.