אמצעים טכנולוגיים לניהול מצבי משבר
תרחישי אסון הם מצבים שאף אחד, לא אזרחים מהשורה ולא מקבלי החלטות, אינו רוצה לחשוב עליהם. הם מתפרצים ללא התראה, מקפיצים את כלל הגופים מאפס למאה ומציבים אינספור בעיות המשתנות ללא הפסקה. דווקא משום כך יש צורך בוער באמצעים טכנולוגיים שיאפשרו להשקיף מלמעלה על המצב המשברי ולהשליט סדר בכאוס שנוצר. הדבר חיוני במיוחד בישראל, עתירת האיומים הביטחוניים.
לצורך המחשה, במקרה של מתקפת טילים על מדינת ישראל, מתעוררות בבת אחת שאלות רבות מספור: היכן אירעו נפילות? האם ישנם נפגעים? מה מספרם ומה מצבם? מי מהכוחות כבר נמצא בשטח? לאן נדרש להגיע כל אחד מהצוותים? האם מערך הכיבוי וההצלה כבר הגיע לזירה? מה אפשר לומר לציבור המצוי במקלטים? ומי מתעד את סדר השתלשלות האירועים?
הפתרון של פיקוד העורף להתמודדות הלאומית
פיקוד העורף הוא הגוף האמון על ניהול מצבים שכאלה בחברה האזרחית בארץ. לשם כך, פקע"ר פיתח את מערכת שוע"ל – שליטה ובקרה בעורף הלאומי. מדובר במערכת ממוחשבת המסייעת לדרג מקבלי ההחלטות לנטר את האירוע המתגלגל באמצעות הבנה מדויקת של ממדיו, העברת הנחיות לכוחות שבשטח, פתרון בעיות חדשות שמתעוררות ואף תיעוד ותקשור שלבי האירוע.
בעתות משבר, שוע"ל משרתת נאמנה את העורף האזרחי. היא מתבססת על רשת רדיו לאומית, אליה שותפים מגוון גופים, בהם המשטרה, הצבא ומערך הכיבוי וההצלה. המערכת מעניקה תמונת מצב נרחבת, משקפת לציבור את הנעשה בגופים השונים ומנתבת משאבים לאומיים ליעדיהם. היא מאפשרת למידה מתרחישי עבר והשימוש בה משפר במידה ניכרת את אופן ההתמודדות ואת זמן התגובה במקרה של אירועים בסדר גודל לאומי.
הפתרון של ROG להתמודדות העירונית
ללא ספק, מערכת שוע"ל מעניקה פתרון מלא לדרג הלאומי בהתמודדות עם האירוע המדיני ברמת המאקרו. אולם, אין די בה לרשות המקומית. את המענה לצורך הזה מספקת תוכנת ניהול מצבי החירום של ROG, המבוססת על טכנולוגיית GIS ומתממשקת עם המערכת של פיקוד העורף. היא מאפשרת לתושבים ולגופים העירוניים לנהל את המשבר ברמת המיקרו המקומית.
התוכנה מתריעה על פגיעות במתקנים מקומיים ועל נפגעים בגוף בסביבה העירונית, לוקחת בחשבון את מזג האוויר האזורי ומתאימה את עצמה לצרכים הייחודיים של כל אזור או רשות מקומית. היא מציגה למשתמש נתונים עדכניים ממקורות שונים כולל רשתות חברתיות, מסייעת בניהול חלוקת המשאבים בסביבה הפגועה ומייצרת פלטפורמת תקשורת יעילה בין היחידות הפרוסות ברחבי העיר. התוכנה מסוגלת למפות את אזור האסון, להעריך את ממדי הנזק המקומיים ולחשב סיכונים הכרוכים בדרכי פעולה שונות. מעבר לכך, היא גם מאפשרת הצגת סימולציות של תרחישים אפשריים בטרם התגשמו ובכך מכינה את הכוחות והגופים לקראת הבעיות ההנדסיות והתפעוליות העשויות לצוף במצבי משבר.
העובדה שהתוכנה של ROG מתממשקת באינטגרציה מלאה עם המערכת של פיקוד העורף, מייעלת באופן משמעותי את הטיפול באירוע, מאחר והיא מציגה למקבלי ההחלטות את כלל הנתונים על פני מסך אחד ומייתרת את הצורך בזיגזוג עקר בין תוכנות שונות. בדרך זו היא צוברת את הידע שנאסף מהזירה הלאומית ומתאימה אותו להתמודדות עם הבעיות שהמשבר מציף בזירה המקומית.