כל פרויקט בנייה זקוק לכמויות – לעתים מאסיביות בהיקפן – של חומרי גלם הנדרשים להקמת יסודות קרקעיים, קירות אנכיים ותקרות אופקיות. הצורך הבסיסי ביותר הוא במשאבים מספקים של בטון וברזל – חומרי הבנייה האלמנטריים של התעשייה – כאשר סוגים שונים של בטון משרתים מטרות שונות בענף זה, מבטון רזה ועד בטון מזוין ומבטון דרוך ועד בטון אטום, כמו גם תצורות שונות של מוטות ברזל שיש להם פונקציות מגוונות.
חישוב מוקדם של כמות חומרי הגלם הדרושים, החל בהערכה כללית של סדרי הגודל הצפויים וכלה בעמידה על מספרים ספציפיים עבור כל שלב בפרויקט בענף הבנייה וכל מבנה במתחם, לצד מעקב צמוד אחרי התנועות השוטפות – נושאים חשיבות מרכזית בהיבטים הכלכליים, התכנוניים, הביצועיים והרגולטוריים של עבודת הקבלנים והיזמים העוסקים בתחום.
ניהול כמויות חומרים בעזרת תוכנה ממוחשבת
גיבוש כתב כמויות מסודר הוא צעד בסיסי בדרך להגשת תוכניות בנייה לאישורם של הגופים הרגולטוריים או להצעת התוכנית בפני משקיעים פוטנציאליים, במגמה להעניק תחושה כללית לגבי תשומות הבנייה. תוכנה ייעודית למידול מידע מבני (BIM) תציע הצגה נוחה של האינפורמציה בממשק ידידותי ותתרום לקבלת החלטות מבוססת מידע מדויק.
מעקב צמוד אחרי הדינמיקה של חומרי הגלם הוא מצרך חיוני בניהול שוטף של התקציב, בהימנעות מחריגה מהמסגרת ובווידוא היציבות התזרימית. ביצוע ידני של מלאכה זו הוא מורכב, בגלל השינויים הרבים המתרחשים לאורך הדרך, כמות הפרטים המאיימת והנזק שעשויה להסב כל סטייה. מאמץ שכזה דורש השקעת משאבים של כוח אדם ושעות עבודה, כך שנוח יותר ויעיל יותר להטיל את המשימה על התוכנה הממוחשבת, שגם מאפשרת לערוך שינויים בזמן אמת ללא קושי. למעשה, האלגוריתם יכול לעקוב באופן צמוד אחר העדכונים וההתקדמות של הפרויקט ולעדכן כמויות בהתאם, ללא צורך בהזנה ידנית.
ניהול כמויות קריטי גם לביצוע הבנייה עצמה, מאחר והוא משפיע על ההיערכות לקראת השלבים הבאים, עם דגש על הסיכון שבגרירת הפרויקט כתוצאה מחוסרים אותם ניתן היה לצפות מראש. טעות חישובית או תכנונית שמצריכה משלוח דחוף של כמות גדולה עשויה להוביל לקפיצת מחיר מיותרת ואף לעיכוב מתמשך בלוחות הזמנים. היערכות מחושבת מראש תאפשר לתזמן את הזמנת החומרים כך שיושג המחיר המשתלם ביותר.
דיוק בכמויות בהן נעשה שימוש במהלך הבנייה יתרום להערכה כנה יותר של ממדי הפסולת המיוצרת במתחם ויאפשר לשקלל את עלויות הפינוי מבלי להיתקל בהוצאות מפתיעות. מובן מאליו כי סטייה מכמויות נדרשות עלולה לפגוע באיכות הבנייה ואף להוות מפגע בטיחותי ממדרגה ראשונה, גם עבור עובדי אתר הבנייה וגם עבור הדיירים העתידיים.
איזו תועלת ניתן להפיק מדיגיטציה של חישוב הכמויות?
תוכנת BIM מציעה שיטת ניטור דיגיטלית, עם פחות סרבול ופחות סטיות. היא מהווה רתימה של טכנולוגיה מתקדמת לענף תעשייה בסיסי שיש בו צורך בלתי פוסק. היא מפשטת את הליך הבקרה על כמויות חומרי הגלם, המהווה מרכיב חיוני הן עבור מכרזים ציבוריים והן עבור הזמנות פרטיות, במגוון סוגי פרויקטים המתפרס מעבודות תשתית, דרך שכונות מגורים ועד מבני ציבור ואזורי תעשייה.
אחד היתרונות של ממשק דיגיטלי הוא שיפור ערוצי התקשורת בין הצדדים השונים בפרויקט, המתאפשר באמצעות שיתוף המידע מרחוק עם ספקים או קבלני משנה רלוונטיים. הדבר מסייע בשמירה על שקיפות מול כלל הגורמים, לרבות יזמים, מהנדסים, משקיעים ולקוחות הקצה.
הפורמט הממוחשב מציע רמת דיוק גבוהה יותר והתאמה אוטומטית, כך שהוא מייתר את העיסוק במשוואות ובשקלול מספרים ומצמצם את המרווח המזמין טעויות אנוש. הוא יכול להקל מאוד את ניהולם של פרויקטים מורכבים הכוללים מספר שלבים או את הניצוח על מספר פרויקטים המתקדמים במקביל, נוסף על מתן סיוע נחוץ ביותר לתכנון פרויקטים רבי היקף.