מהו ניהול BIM ומה תפקידו באופטימיזציה של תהליכי הבנייה?
לפלטפורמה BIM יש חשיבות עצומה בייעול תהליכי תכנון, הקמה ותחזוקה של מבנים ותשתיות. ענף הבניה הינו תחום דינאמי ומורכב שמצריך אינטראקציה בין שלל גופים ציבוריים ומקצועיים, ביניהם אדריכלים, מהנדסים, יזמים וקבלני בניין. על מנת לנהל פרויקט בניה באופן מוצלח, נדרש מערך של שיתוף מידע מכל הגופים המעורבים בפרויקט. תוכנת BIM (מידול אינפורמציית בנייה) קולטת נתונים אשר מתקבלים משלל ערוצים המעורבים בפרויקט, מעבדת אותם למודל מרחבי תלת מימדי בעל תכונות אוטומציה מתקדמות ומסייעת בקבלת החלטות מושכלות.
ניהול BIM מאפשר לאדריכלים, מהנדסים, קבלנים ובעלי עניין אחרים לשתף פעולה באופן פשוט ונוח לאורך כל מחזור החיים של הפרויקט. הממשק הדיגיטלי של BIM חוסך טעויות תכנון ושעות עבודה יקרות על-ידי הצגת דגם ויזואלי שמתעדכן בזמן אמת. על מנת להפיק את המקסימום מתוך יתרונות הטכנולוגיה החדשנית יש צורך בפרקטיקה יעילה של ניהול BIM.
מהו ניהול BIM?
ניהול BIM מתייחס לתכנון אסטרטגי, למערך התיאום ולתהליכי פיקוח על כל השלבים ביישום ה-BIM בתוך פרויקט בנייה. הניהול מצריך יישום של תקני BIM, פרוטוקולים ומערכי "פלואו" (זרימת עבודה) כדי להבטיח שיתוף פעולה יעיל, עיבוד נתונים מדויק וחילופי מידע בין משתתפי הפרויקט.
תכנון אופרטיבי של מערך BIM
השלב הראשון בניהול BIM הינו פיתוח תוכנית מקיפה, המתווה את יעדי הפרויקט ומטרות שימוש ב-BIM וקובעת קווים מנחים לחילופי נתונים ותיאום מודלים. בנוסף, בשלב זה מתבצעת הקצאת תפקידים ותחומי אחריות ספציפיים ליחידים או לצוותים המעורבים בפרויקט הבנייה, כגון מנהל או מתאם BIM ואחראים על יישומים אדריכליים ומבניים. הגדרת תפקידים ספציפיים מבטיחה שתהליך ה-BIM ינוהל ביעילות ושכל בעל עניין מבין את האחריות שלו בתרומה להצלחת הפרויקט. תכנון ביצוע BIM מספק מענה לדרישות ספציפיות לפרויקט ולשילוב של BIM עם תהליכי ניהול פרויקטים אחרים.
שימוש בתקני BIM ופרוטוקולים
ניהול BIM מצריך הגדרת פרוטוקולים ואכיפת תקני BIM. הנחיות אלו מבטיחות עקביות ורצף תקין ביצירת מודל, פורמטים של חילופי מידע, מוסכמות בנוגע להגדרת מונחים וסיווג נתונים. הטמעת שיטות עבודה סטנדרטיות עוזרת לייעל את התקשורת ומשפרת יכולת פעולה הדדית בין פלטפורמות תוכנה שונות.
תהליכי עבודה שיתופיים
ניהול BIM מתמקד בהקמת תהליכי עבודה שיתופיים המאפשרים שיתוף מידע ותיאום יעיל בין תחומים דיסציפלינאריים שונים המעורבות בפרויקט בנייה. שיתוף פעולה בין גופים מקצועיים שונים הינו תנאי הכרחי ליצירת מודל בניה מדויק, המאפשר למנוע טעויות קריטיות במהלך הבנייה.
ניהול נתונים
BIM קולט, מעבד ומייצר כמויות עצומות של נתונים לאורך מחזור החיים של הפרויקט. ניהול BIM כולל יישום אסטרטגיות ניהול נתונים, כולל סיווג נתונים, בקרת גרסאות ובקרת גישה, וזאת כדי להבטיח איכות ונגישות של מידע. ניהול נתונים יעיל מאפשר למנהלים לקבל החלטות מושכלות על סמך מידע אמין ועדכני.
תיאום מודלים וזיהוי התנגשות
ניהול BIM כולל תיאום וזיהוי התנגשות של מודלים מדיסציפלינות שונות, כגון מערכות ארכיטקטוניות, מבניות ומכניות. על ידי מינוף כלי BIM, מנהלים יכולים לזהות ולפתור התנגשויות לפני שהם מתרחשות בפועל וכך לצמצם למינימום ביצוע חוזר, עיכובים וחריגות עלויות.
יתרונות של ניהול BIM יעיל
ניהול BIM ממלא תפקיד חיוני בניצול מלוא הפוטנציאל של הטכנולוגיה. על ידי תכנון, תיאום וניהול יעיל של תהליך ה-BIM, בעלי עניין בפרויקט יכולים לשפר הליכי שיתוף פעולה, לקבל החלטות מושכלות, לחסוך בעלויות ובזמן ובאופן כללי לשפר את איכות הבנייה. ככל שתעשיית הבנייה ממשיכה לאמץ טרנספורמציה דיגיטלית, ניהול BIM יישאר מניע מרכזי בייעול פרויקטים של בניה ותשתיות.