שימוש במערכת ממוחשבת לתכנון מערכת הביוב מצמצמת טעויות אנוש, ליקויים, עלויות ולוחות הזמנים של הפרויקט.
תכנון מוצלח של תשתית הביוב חיוני להשגת תפקוד אפקטיבי של המערכת לאורך זמן, למתן מענה מספק על צורכי האוכלוסייה המקומית ולצמצום סכנה למפגעים תברואתיים וסניטריים חריפים, העשויים לאיים על בריאות הציבור.
פתרונות תוכנה לתכנון מערכות ביוב
מערכת דיגיטלית המיועדת לאתגר התכנוני הייחודי לתשתיות הביוב יכולה לספק מענה עבור מספר צרכים מרכזיים של צוותי התכנון והביצוע:
מידול תלת-ממדי מציע תצוגה אינטראקטיבית של הצנרת המסועפת, חיבורים צולבים והמגבלות העולות מהשטח, כך שיתאפשר תכנון פרגמטי של מערכת העומדת במבחן המציאות.
שמירה על תיעוד מסודר והפקת דוחות בקליק לפי בקשה, על מנת לעקוב אחרי תהליך התכנון וכדי להציג את התוכניות לגורמים חיצוניים או לגופי תקינה. שימוש בתוכנה מאפשר גם שיתוף קבצים בין כלל המעורבים בתהליך הבנייה, מה שמבטיח שכל הגורמים יהיו מעודכנים בשינויים ובתוכניות האחרונות.
מערכת תאום תשתיות, במטרה לצמצם סתירות וכפילויות המחייבות תכנון מחודש. יש חשיבות מרובה להקפדה על תיאום בטרם מתקדמים בשלבי הביצוע, כדי למנוע פגיעה בתשתיות קיימות או לחסוך את הצורך בפירוק צנרת שהונחה, מהלך הכרוך בעלות כספית ובסיכון של חריגה מלוחות הזמנים.
בקרת תקציב – המערכת מספקת מידע מקיף אודות סדרי הגודל של העלויות כוח האדם וחומרי הגלם. היא מעניקה כלים אוטומטיים לעמידה בתקציב הפרויקט.
מורכבות תכנון תשתיות ביוב
גיבוש תוכניות להקמת תשתית ביוב הוא שלב ממושך ורב-חשיבות, המהווה חלק משמעותי בעבודת ההכנה ובמלאכת הביצוע. חשוב שבעלי תפקידים שונים – קבלני אינסטלציה, צוותי חפירה, תאגידי מים וביוב, מהנדסים עירוניים ואדריכלים, יהיו מעורבים בתכנון הפרויקט משלבי תכנון התחלתיים. התייחסות לתשתיות ביוב מהווה חלק משמעותי מתוך מכלול הפעולות תכנוניות של תאום תשתיות בעת הקמת שכונה חדשה. חיבור קווי מים, חשמל, סלילת כבישים ומחלפים מורכבים בסביבה עירונית או בין-עירונית, מיטוב מערכות קיימות בעקבות עלייה בצריכה השוטפת, יוזמות פינוי-בינוי או תמ"א 38 המצריכות עריכת שינויים במערכת, תיקון מקטעים עקב בלאי טבעי מתמשך ופרויקטים הנדסיים נוספים הם תוצאה אינטגרלית של התרחבות עירונית יזומה.
שגיאות תכנוניות עלולות להוביל לסדרה של בעיות: סתימות חוזרות ונשנות המהוות מטרד תקופתי, נזילות שעלולות להזיק לתשתיות בניין, הצפות הגורמות נזק לרכוש פרטי או ציבורי, נזקים סביבתיים של זיהום קרקע ומקורות מים, ריחות לא נעימים ופגיעה באיכות החיים של המתגוררים בסביבה. טעויות אלו כרוכות בהוצאות כלכליות המצטברות לאורך זמן. תכנון של תשתית ביוב כרוכה באתגרים רבים:
- קבלת החלטות משותפת של אנשי מקצוע וגורמים ניהוליים, נוסף על שילוב זרועות בין יזמים, צוותי תכנון, קבלני ביצוע ורשויות מקומיות. התוכניות נוטות להיות דינמיות ובמקרים רבים חלים בהן שינויים בזמן התקדמות הפרויקט.
- קווי הביוב פרוסים מתחת לאדמה – ובמקרים מסוימים מתחת למבני מגורים – באופן שמציע נגישות מצומצמת ביותר, כך שיש צורך בפירוק ריצוף או בהרמת אספלט על מנת לחשוף מקטעים, לבצע תיקונים ולערוך שינויים.
- איסוף מגוון נתונים הנחוצים לתכנון אופטימלי של התשתית בתא השטח הרלוונטי, לרבות סוג הקרקע, מפלס מי התהום בסביבה, המפה הטופוגרפית של האזור, ייעוד המבנה או המתחם והערכת כמות השפכים הצפויה בו.
- מתן תשומת לב מרובה לפרטים טכניים כדוגמת קוטר הצינורות בנקודות שונות, השיפועים וחומרי הגלם שישמשו להקמת התשתית.
- התוכניות מחויבות לקחת בחשבון פרמטרים שונים – מצד אחד יכולת עמידה בעומסים הצפויים ושמירה על עמידות לאורך זמן ומצד שני היצמדות למסגרת התקציבית שנקבעה על ידי היזם, הרשות המקומית או המשרד הממשלתי.